Spring navigation over
Forside/Analyser teksterne/Hold distance til andre organisationers sprogpolitikker

Hold distance til andre organisationers sprogpolitikker

Inspiration kan være godt, men vær opmærksom!

Hold distance til andre organisationers sprogpolitikker

Når man skal gennemføre et sprogprojekt, kan det være tillokkende at tage udgangspunkt i andre organisationers sprogpolitikker, altså skriveguider der giver råd om godt sprog og gode tekster. De er let tilgængelige, fx på internettet, og kan ved første øjekast let tilpasses til en ny organisation.

Vi anbefaler at man tager udgangspunkt i organisationens egne tekster. På den måde er det mere sandsynligt at anbefalingerne er relevante for ens egen organisation, dvs. at man får udpeget reelle problemer i organisationens tekster og får anbefalet en stil og en tone i teksterne der passer til organisationen.

3 typiske problemer hvis man skeler for meget til andre organisationers sprogpolitikker

Det er ikke forbudt at lade sig inspirere af anbefalingerne for godt sprog og gode tekster i andre organisationer. Det kan man fx gøre ved at kigge på eksemplerne på sprogpolitikker i linksamlingen. Men man skal være opmærksom på at der kan give problemer hvis man gør det ukritisk:

  • Det kan være svært at gennemskue hvilke typer tekster en sprogpolitik er skrevet med henblik på. En sprogpolitik der retter sig mod breve, er ikke nødvendigvis anvendelig når man skal skrive rapporter.
  • Det er ikke sikkert at anbefalingerne i en anden organisations sprogpolitik er relevante for teksterne i din egen organisation. Fx kan det i én organisation være relevant at fokusere på brugen af passiver og overskrifter, mens problemerne i din organisations tekster kan være af en helt anden karakter.
  • Medarbejderne i forskellige organisationer kan have forskellige behov for hvor konkret en sprogpolitik skal være. Det kan derfor være problematisk at bruge en anden organisations opskrift på en sprogpolitik før man har kigget på medarbejdernes behov i sin egen organisation.

Tilbage til Analyser teksterne