Spring navigation over
Forside/Nyheder og arrangementer/Nyt fra Sprognævnet 2024/1
10.1.2024

Nyt fra Sprognævnet 2024/1

Årets første nummer af Nyt fra Sprognævnet indeholder en artikel om opslagsord på -kvinde og -mand i den kommende udgave af Retskrivningsordbogen. Dertil kommer en artikel om ordet christianit og en artikel om pronomeners genus i faste udtryk. Desuden indeholder nummeret to sproglige spørgsmål og svar.

Artiklerne

Finanskvinde, karrieremand og gerningsperson. Om nogle nye opslagsord i Retskrivningsordbogen

I denne artikel forklarer seniorforsker Margrethe Heidemann Andersen bl.a. om processen med at tilføje en række opslagsord som pendanter til eksisterende opslagsord på henholdsvis -kvinde og -mand i den nye udgave af Retskrivningsordbogen, som udkommer i slutningen af 2024.

Om ordet christianit

De fleste bruger formentlig ordet christianit om en person der bor i fristaden Christiania, men det er nok de færreste der er klar over at christianit engang har betydet ‘christianshavner’. I denne artikel undersøger forsker Michael Nguyen ordets oprindelse og betydningsudvikling.

Genus i pronomener i faste udtryk

En spørger vil vide hvornår man bruger den/det i faste udtryk som ”tage den/det med ro”, og i denne artikel forklarer videnskabelig assistent Oliver Rix Johannsen hvordan reglerne om genus, også kaldet grammatisk køn, kan anvendes her.

Spørgsmål og svar

Som altid indeholder Nyt fra Sprognævnet også en række sproglige spørgsmål og svar. I denne udgave kan du læse om frunk, og du kan finde ud af om ordet stemmesluger har forbindelse til ordet myresluger.

Læs Nyt fra Sprognævnet som PDF her.

NB: Hvis du bruger Chrome, anbefaler vi at du downloader PDF’en og læser den via fx Adobe Acrobat Reader.

Praktiske informationer

Nyt fra Sprognævnet udkommer 2-3 gange om året, og tidsskriftet giver et indblik i Dansk Sprognævns projekter, overvejelser og opgaver.

Du kan tilmelde dig ved at sende en e-mail til tilmeld@nfs.dsn.dk. Så får du en e-mail hver gang tidsskriftet udkommer.

Hvis du senere vil afmelde, sender du en e-mail til frameld@nfs.dsn.dk.

Læs Nyt fra Sprognævnet 2024/1.

Læs tidligere numre af Nyt fra Sprognævnet.