Spring navigation over
Forside/Nyheder og arrangementer/Nyt fra Sprognævnet 2023/2
11.10.2023

Nyt fra Sprognævnet 2023/2

Årets andet nummer af Nyt fra Sprognævnet indeholder bl.a. en artikel om flertalsbøjningen af engelske låneord i den kommende udgave af Retskrivningsordbogen og en artikel om stavefejl i danske aviser. Dertil kommer en række sproglige spørgsmål og svar, bl.a. om stavemåden af engelske titler.

Artiklerne

Normering af flertals-s i dansk, svensk og norsk retskrivning

Det kan være svært at regne ud hvordan man bøjer engelske låneord i bestemt form flertal; hedder det fx shottene eller shotsene? I denne artikel forklarer seniorforsker Margrethe Heidemann Andersen hvordan Dansk Sprognævn før i tiden har forholdt sig til flertals-s, og hvordan det forholder sig med flertalsbøjningen af engelske låneord i den kommende udgave af Retskrivningsordbogen, som står til at udkomme i slutningen af 2024.

Stavefejl i aviserne i 1999 og 2019

I denne artikel præsenterer forfatterne Marianne Rathje, Jørgen Schack, Jonas Nygaard Blom og Eckhard Bick en korpusundersøgelse af mængden af fejl i aviser i hhv. 1999 og 2019. Undersøgelsen viser at der er markant færre stavefejl i aviserne i 2019 i forhold til antallet af stavefejl i 1999. Undersøgelsen viser desuden at antallet af stavefejl ikke er særlig højt sammenlignet med stavefejl i andre genrer, fx opgaver i uddannelsessystemet og indlæg på de sociale medier.

Et skræddersyet kommakursus

I maj 2023 kunne Syddansk Universitet og Dansk Sprognævn i fællesskab præsentere Kommakurset – et interaktivt og adaptivt onlinekursus for alle. I denne artikel forklarer Jonas Nygaard Blom behovet for et nyt kommakursus samt fordelene ved Kommakursets specielle formidling af kommareglerne.

Spørgsmål og svar

Som altid indeholder Nyt fra Sprognævnet også en række sproglige spørgsmål og svar. I denne udgave kan du bl.a. læse om udtrykket sige småkage, stavemåden aneurysme samt en udforskning af ordet ægte brugt som adverbium.

Praktiske informationer

Nyt fra Sprognævnet udkommer 2-3 gange om året, og tidsskriftet giver et indblik i Dansk Sprognævns projekter, overvejelser og opgaver.

Du kan tilmelde dig ved at sende en e-mail til tilmeld@nfs.dsn.dk. Så får du en e-mail hver gang tidsskriftet udkommer.

Hvis du senere vil afmelde, sender du en e-mail til frameld@nfs.dsn.dk.

Læs Nyt fra Sprognævnet 2023/2.

Læs Nyt fra Sprognævnet som PDF (hvis du bruger Chrome, anbefaler vi at du downloader PDF’en og læser den via fx Adobe Acrobat Reader).

Læs tidligere numre af Nyt fra Sprognævnet.