Spring navigation over
Forside/Sprognævnets konferenceserie/Nye ord (bind 1)

Nye ord

København 12.-13. april 2011
Sprognævnets konferenceserie bind 1.
Nye ord (bind 1)

Den første konference fandt sted d. 12. og 13. april 2011 og omhandlede nye ord.

I en lang række foredrag blev emnet belyst fra flere synsvinkler. Der var fx foredrag om hvordan man ved hjælp af Sprognævnets såkaldte Ordtrawler kan sortere automatisk i det gigantiske nyordsmateriale som er tilgængeligt for os i dag, og om hvordan man kan udvælge og bearbejde nye ord til netbaserede ordbøger. Der var også foredrag om hvor og hvordan man finder nye ord, og hvordan man verificerer, daterer og redigerer dem.

Mange nye ord viser sig at være banale og uinteressante og som nyord slet ikke at være værd at beskrive endsige gemme på, og det at skelne mellem sådanne prægnante og banale ord var ligeledes i fokus.

Nye ord i konteksten var temaet for foredrag om holdninger til nye ord, om unge og nye ord, om nye ord som tjener for ordmagi og afløsningsord som motor i nyordsdannelsen. Også forholdet mellem nye ord og syntaktiske nydannelser blev drøftet, ligesom der var foredrag om udtalen af nye ord.

I konferencerapporten bringes en række af foredragene sammen med en artikel om den ortografiske detalje sær- og sammenskrivning.

Nye ord. København 12.-13. april 2011. Redigeret af Margrethe Heidemann Andersen og Jørgen Nørby Jensen. Sprognævnets konferenceserie 1. Dansk Sprognævn 2011, 132 sider. Bogen kan købes i boghandlen (ca. 225 kr.) eller bestilles hos Dansk Sprognævn.

Her kan du læse konferencerapportens indholdsfortegnelse og forord (pdf).