Spring navigation over
Forside/Retskrivningsordbogen/Hvilke ord er med i Retskrivningsordbogen?

Hvilke ord er med i Retskrivningsordbogen?

Hvilke ord kan man finde i Retskrivningsordbogen? Her kan du læse om de vigtigste principper der ligger til grund for valget af ordstof til Retskrivningsordbogen.
Pige der læser i ordbogen

Rigssprogets almindelige ordforråd

Retskrivningsordbogen indeholder i alt ca. 64.000 opslagsord og ca. 10.000 sammensætningseksempler, som tilsammen dækker rigssprogets almindelige ordforråd, herunder en del fagord med en vis almen udbredelse.

I Retskrivningsordbogen finder man altså de ord som er mest udbredte og anvendte i almensproget i dag. Man finder derimod ikke ord som er fx stærkt fagspecifikke såsom coccidiose, slangprægede såsom kødsved eller forældede såsom nådler. Det betyder ikke at sådanne ord ikke (længere) findes i det danske sprog, og i øvrigt vil denne type ord i mange tilfælde kunne slås op i fag(ord)bøger, slangordbøger og historiske og nudanske betydningsordbøger. Det betyder heller ikke at man ikke kan eller bør bruge dem, eller at Dansk Sprognævn mener at sådanne ord er mindre gode ord. Det betyder blot at de ikke tilhører det mest centrale almensprog i dag.

Hovedformålet med Retskrivningsordbogen er desuden at angive hvordan ord i nudansk staves og bøjes, ikke hvad de betyder.

Ord der tages ud af Retskrivningsordbogen

Hvad der er det mest almindelige ordforråd i dansk, ændrer sig gennem tiden, og derfor har redaktionen af de forskellige udgaver af ordbogen fjernet opslagsord der ikke længere kan siges at tilhøre rigssprogets almindelige ordforråd. Herudover har man tidligere været nødt til at tage hensyn til at den trykte ordbog ikke blev uforholdsmæssigt omfangsrig. Når ordbogen på et tidspunkt bliver udelukkende digital, er der ikke længere nogen pladsbegrænsning at tage hensyn til, og derfor vil der til den tid i langt mindre omfang blive fjernet opslagsord fra ordbogen.

Sammensætninger og flerordsforbindelser

Mange almindelige sammensætninger og ordforbindelser står ikke som selvstændige opslagsord i ordbogen, men derimod som sammensætningseksempler under førsteleddet eller som eksempler under det første ord. Dvs. at man fx finder vinterfrakke under vinter, og accent aigu under accent.

Hør om ændringerne i Retskrivningsordbogen 2012

Anita Ågerup Jervelund og Jørgen Nørby Jensen er to af de fire redaktører der arbejdede med Retskrivningsordbogen 2006-2019. Hør dem fortælle om ændringerne og om arbejdet med ordbogen der udkom i 2012.

Illustration

RO elektronisk og som bog

Udover den trykte Retskrivningsordbog findes RO som onlineordbog på hjemmesider og i ordbogsportaler. Ordbogens ordlister er også tilgængelige.

undraw_book_lover_mkck(1)