Et coronaramt ordforråd
Vores hverdag er blevet vendt op og ned efter covid-19 ramte os. En hverdag med albuehilsner i stedet for håndtryk og videomøder fra køkkenbordet i stedet for fysiske møder på arbejdspladsen. Når verden ændrer sig, følger sproget naturligt med.
Nye ord i dansk opdateres løbende med nye ord og udtryk som er gængse i det danske sprog, og ordbogen er derfor i 2020-2021 blevet udvidet med 36 ord som fulgte med coronaen. Nogle ord er spritnye, for eksempel kontakttal (’det antal personer el.lign. en smittet selv smitter’), som er brugt første gang i forbindelse med denne sygdom.
Andre ord er født før corona, men har oplevet en fornyet popularitet i den almene sprogbrug. Det inkluderer blandt andre et andet ord for kontakttal, nemlig ordet smittetryk, som er registreret første gang i 1987, hvor det blev brugt i forbindelse med luseangreb på grantræer.
De 36 nye ord i Nye ord i dansk som har forbindelse til corona
antivaxer, antivaxxer
corona-, korona-
coronaturist, koronaturist
covid-19, COVID-19
driveintest, drive-in-test
epicenter, epicentrum
Læs mere
Hvad enten du er interesseret i mere sproglig læsning om corona, eller du blot keder dig i hjemmekarantæne, kan du læse mere her:
- Du kan læse meget mere om virussens påvirkning på sproget i Nyt fra Sprognævnet fra maj 2020, blandt andet hvordan ordet samfundssind genopstod under coronakrisen.
- Du kan også læse Eva Skafte Jensens artikel ”Corona mig her, corona mig der – et sprogligt tilbageblik på 2020” på lingoblog.dk.
- I artiklen “Ordforråd i coronaens tid” can du læse et analytisk tilbageblik på den sproglige kreativitet som prægede coronaårene.
- På DR’s hjemmeside kan du læse mere om 10 udvalgte coronaord i artiklen “10 coronaord du (måske) har hørt det seneste år: Her er de på tegnsprog” (fra 13.3.2021).
- På lingoblog.dk kan du også læse om bl.a. corona’s og virus’ oprindelse i latin i artiklen “Nye ord fra et dødt sprog”.
Du kan desuden altid søge rundt i nye og gamle tilføjelser til Nye ord i dansk.
Søgninger i Nye ord i dansk 1955 til i dag kan give mange interessante oplysninger
Vidste du fx både bagel og pastrami er indlånt fra jiddisch?
Når du vælger avanceret søgning, har du mulighed for at søge efter ord fra bestemte sprog.
Dansk Sprognævns nyordsliste 2020
Ordene på nyordslisten 2020 indeholder ikke kun ord der har forbindelse til corona, men også sexisme, identitetspolitk og natur/klima.