Spring navigation over
Forside/Om Nye ord i dansk/Sådan søger du

Sådan søger du

I Nye ord i dansk — 1955 til i dag.
Her kan du læse om den simple og den avancerede søgning i ordbogen.
Illustration

Udover fritekstsøgning via søgefeltet er der mulighed for at bruge jokertegn. Desuden giver den avancerede søgning flere indstillingsmuligheder.

Simpel søgning

I søgefeltet indtaster du det ord du søger. Du kan bruge jokertegnene * og ?, som står for hhv. “nul eller flere bogstaver” og “netop et vilkårligt bogstav”.

Der skelnes ikke mellem små og store bogstaver. Der skelnes heller ikke mellem bogstaver med og uden accent.

Avanceret søgning

Trykker du på knappen ”avanceret”, kan du finde oplysninger om årstal for første eksempel, hvilke sprog vi har lånt hvilke ord fra, og du kan søge efter bestemte ordklasser.

Først skal du sætte kryds ved knappen: “Nye ord i dansk”.

Når du indtaster årstal i “periode fra” og “periode til”, kan du afgrænse de ord du søger i. Du kan skrive samme årstal i begge felter og kun søge på det år.

Du kan altså få en liste frem med hvilke ord der er registreret i dansk i en bestemt periode eller i et bestemt år. Fx kan du se at mandeghetto, bingewatche, photobomb og swippe alle er registreret første gang i 2013.

Du kan også søge på ord fra bestemte sprog ved at vælge sproget på listen. Således kan du finde ud af at flekstid (1970), fri(t)stille (1973), på sigt (1980) og C-kendis (2002) alle er lånt fra svensk.

Hvordan definerer vi nye ord?

Læs mere om hvordan vi definerer nye ord, og hvilke ord vi tager med i ordbogen. Du kan også læse ofte stillede spørgsmål om ordbogen, om ordbogsartiklernes opbygning, og om redaktionen.

undraw_blooming_jtv6

Vidste du …

… at alle ord er forsynet med et årstal der viser hvornår ordbogsredaktørerne første gang har dokumenteret ordenes brug i dansk.

Mange af ordene kan dog sagtens være ældre, ikke mindst fordi nye ord ofte opstår i talesproget, som vi ikke kan dokumentere lige så godt som skriftsproget. Det hænder derfor at vi bliver gjort opmærksom på at et ord er ældre end vi troede.

Udtrykket you name it var således oprindeligt dateret til 1989, men en kollega fra Københavns Universitet gjorde os opmærksom på at det forekommer i Erik Clausens film Midt om natten, der er fra 1984, og dermed måtte vi tilbagedatere ordet.

undraw_Faq_re_31cw