Spring navigation over
Forside/Nyheder og arrangementer/Tegnsprogsvideoer på borger.dk til læsesvage døve
28.6.2017

Tegnsprogsvideoer på borger.dk til læsesvage døve

Hvis man slår funktionen til, bliver en del af ordene på borger.dk markeret med gult. Alle disse ord er søgt oversat til dansk tegnsprog, dvs. de kan ses på en tilknyttet video.

Sprognævnet deltager i styregruppen for projektet, der ledes af Center for Døvblindhed og Høretab.

Et tilbud til læsesvage døve

Funktionen henvender sig til læsesvage døve der har behov for at få oversat enkelte danske ord til dansk tegnsprog. Andre hjemmesider kan også bruge løsningen. Vejledning til installationen, der er ganske simpel, findes på www.adgangmedtegn.dk

Dansk Sprognævns bidrag

Dansk Sprognævn har bidraget med sprogteknologisk ekspertise og bistand. Nævnet har hjulpet med at finde ord fra borger.dk der kan tænkes at være svære. Det drejer sig bl.a. om ord der er særligt hyppige i sprog fra det offentlige (fx bekendtgørelse, afgørelse, tilskud), og ord med en særlig struktur (fx børne- og ungeydelse, opholds- og arbejdstilladelse).

Afdeling for Dansk Tegnsprog, der ligger under Dansk Sprognævn, har desuden bidraget til at kvalitetssikre projektet. Det er sket ved at afdelingen har gennemgået en ganske lille stikprøve af de optagede videoer for at tjekke at der er overensstemmelse mellem de danske ord og oversættelserne til dansk tegnsprog. Afdelingen har dog ikke haft mulighed for at sammenholde danske ord og oversættelserne til dansk tegnsprog på borger.dk inden funktionen blev offentliggjort.

Kommentarer til projektet

Systemet er under stadig udvikling. Hvis man har kommentarer til oversættelserne mellem dansk og dansk tegnsprog, er man meget velkommen til at sende rettelsesforslag og kommentarer til Center for Døvblindhed og Høretab (cdh@rn.dk).

Se nyheden på dansk tegnsprog her:

Accepter venligst marketing-cookies for at se denne video.