Spring navigation over
Forside/Nyheder og arrangementer/Moders stemme, fars hammer
8.12.2009

Moders stemme, fars hammer

Niels Davidsen-Nielsen: Moders stemme, fars hammer. En debatbog om dansk sprogpolitik. Dansklærerforeningens forlag, 2009, 119 sider.

Niels Davidsen-Nielsen, der var formand for Dansk Sprognævn fra 2003 til 2009, har udgivet en debat- og erindringsbog om sine synspunkter på dansk sprog og dansk sprogpolitik. Bogen tager udgangspunkt i forskellige situationer hvor Sprognævnet og dets formand har markeret sig i offentligheden, fx i udviklingen af en dansk sprogpolitik og i diskussionen af nødvendigheden af en dansk sproglov. Derudover indeholder bogen også et kapitel om den debat ændrede stavemåder har medført i offentligheden (fx majonæsekrigen), om den såkaldte kommakrig (om krigen mellem traditionelt og nyt komma) og om retskrivning (dobbeltformer).

Niels Davidsen-Nielsen skriver i bogens forord at nogle af de synspunkter han giver udtryk for i bogen, med sikkerhed vil vække modstand, både hvad sprogpolitik og retskrivning angår. Det er der dog ikke noget at gøre ved, skriver han, og uanset hvilke sprogholdninger man har, vil man have modstandere hvis blodtryk stiger når man lufter dem. Sprog er derfor næsten altid godt diskussionsstof – og man kan tilføje at Davidsen-Nielsens bog er et godt udgangspunkt for en god diskussion.