Spring navigation over
Forside/Nyt fra Sprognævnet/September 2018/Retskrivningsordbogen Plus - mere end en ordbog

Retskrivningsordbogen Plus – mere end en ordbog

I 2013 lancerede Dansk Sprognævn en elektronisk udgave af Retskrivningsordbogen under navnet Retskrivningsordbogen Plus, eller blot RO+.

Denne udgave af ordbogen indeholder mere avancerede søge- og filtreringsmuligheder end den version der findes på Sprognævnets hjemmeside, og den fungerer ikke kun online men også offline som en særlig webapp til både smartphone, tablet, Mac og pc. Indtil for nylig skulle man købe skole- og privatlicenser til RO+ via forlaget Systime, men nu er den gratis, og man kan således få adgang til ordbogen ved blot at skrive adressen http://roplus.dk i sin browser.

RO+ som app

RO+ tilpasses automatisk til smartphones og tablets når man skriver http://roplus.dk i sin browser, men det er også muligt at hente RO+ som app via App Store og Google Play. Og her er den selvfølgelig også gratis!

Hvis man bruger appen, får man et retskrivningstip en gang om måneden, hvor man bliver klogere på apostroffer, anførselstegn, store og små bogstaver og meget mere. Det er dog som altid med notifikationer muligt at slå dem fra i mobilens indstillinger hvis man ikke længere ønsker at modtage dem.

Dét kan man også med RO+

RO+ er et uundværligt værktøj i det daglige skriftlige arbejde på jobbet og i skolen. Man kan hurtigt og nemt slå et ord op og se den korrekte stavemåde, men man kan meget mere end det. Ved hjælp af ordbogens avancerede søge- og filtreringsmuligheder kan man finde ord ved forlæns og baglæns søgning, indskrænke søgningen til bestemte ordklasser, eller søge på mønstre af vokaler og konsonanter osv. På den måde kan ordbogen bruges til at løse krydsogtværser, finde ord til Wordfeud eller andre ordspil. Og der er mange muligheder for fx at lave sjove opgaver til eleverne i skolen.

Nedenfor ses en række skærmbilleder fra appen der viser forskellige søgninger, og ovenover hvert billede gives en kort forklaring til søgefunktionen.

Når man klikker på de tre lodrette prikker i øverste højre hjørne, kan man vælge mellem forlæns søgning, baglæns søgning eller søgning i fuldtekst. Her ses en baglæns søgning på hed:

Ved at klikke på de tre prikker i øverste højre hjørne kan man også vælge at søge på en bestemt ordklasse, fx adverbier:

Man kan søge med fx spørgsmålstegn, der matcher et og kun et vilkårligt tegn. Her ses en søgning på ord der både begynder med og slutter på a og har to bogstaver i midten:

Udover spørgsmålstegn fungerer følgende tegn som jokertegn i søgninger:

* Stjernen matcher et vilkårligt tegn et vilkårligt antal gange
Eksempel: hus*ar  matcher husar og husfar
# Nummersymbolet matcher et og kun et stort bogstav
Eksempel: ab#  matcher ABC og ABS
$ Dollartegnet matcher en og kun en konsonant
Eksempel: ab$  matcher ABC, abc, ABS og abs
& Og-tegnet matcher en og kun en vokal
Eksempel:  ab&  matcher abe

Man kan frit kombinere jokertegnene. Fx kan man med søgestrengen *$$$$$$* se hvilke ord der indeholder seks sammenhængende konsonanter. Nogle vil sikkert blive overraskede over at der findes 31 opslagsord i RO+ af denne type, herunder angstfremkaldende, dansksproget, fangstkvote og overenskomststridig.

Brug også retskrivningsreglerne

I RO+ finder man også retskrivningsreglerne. Her kan man fx læse om hvordan man sætter komma, hvordan man bruger apostroffer og bindestreger, og hvornår man skriver en ordforbindelse i ét eller to ord. Retskrivningsreglerne finder man ved at klikke til venstre for søgefeltet og vælge Regler:

Når man har valgt Regler i stedet for Ordbog, er søgefeltet rettet mod retskrivningsreglerne, og man kan søge på fx apostrof og få de paragraffer frem hvori ordet apostrof optræder:

Derfor fungerer RO+ også offline

RO+ fungerer også offline, dvs. uden internetforbindelse. Man skal blot være online første gang man anvender RO+. Derefter åbnes RO+ også uden internetforbindelse når man taster adressen http://roplus.dk i browseren.

I dag er mange online meget af tiden, også i bus, tog og fly, og med de nye roamingregler i EU er det i reglen gratis at bruge data på udlandsrejser og derfor ikke noget problem at gå på nettet med sin mobil. Men der er stadig en del steder i Danmark – og i verden – hvor forbindelsen er dårlig, og det kan være besværligt at tilkøbe sig adgang til nettet i fx et fly, og derfor er det praktisk at RO+ også fungerer offline. Vigtigst er det at RO+ er nem at bruge til fx retskrivningsprøven, hvor eleverne ofte ikke må have internetadgang.

Lige så snart ens apparat igen er koblet på internettet, går ordbogen online, og en evt. opdatering af ordbogen med fx nye opslagsord foregår helt automatisk. Man skal altså ikke gøre noget som helst for at have en ordbog med opdateret indhold. Der er sørget for det hele.

Så gå i gang med at bruge RO+. Hvor som helst og når som helst, på stor eller lille skærm. Du vælger selv. Og det er helt gratis.

Vidste du …

… at man ifølge Retskrivningsordbogen kan skrive både grønsager og grøntsager, altså både med og uden -t?
Mange sprogbrugere har nok en fornemmelse af at formen uden -t er den nyeste, men det er nu ikke tilfældet. Faktisk har der været valgfrihed mellem de to stavemåder i alle officielle retskrivningsordbøger siden 1919. Og før 1919 var den eneste korrekte form faktisk den uden -t, altså grønsager. Når man kan undre sig over den t-løse form, er det måske fordi de fleste andre sammensætninger med grøn- som førsteled har -t på. Det hedder jo fx grønthandler, grønttorv, grønthøstning osv. Og det er muligvis det der er smittet af på ordet grønsag.

Formen uden -t er dog sådan set logisk nok: En grønthandler handler med grønt, på grønttorvet sælges der grønt osv. Men grøn(t)sager er jo ikke sager der har med grønt at gøre, men snarere sager der er grønne. Og sådan sagde man da også i gamle dage. Her er et eksempel fra 1789: ”Om Skjørbugen iblant Besætningen skulle have yttret sig, da maae der skaffes friske grønne Sager”.

I øvrigt blev entalsformen grøn(t)sag først optaget i Retskrivningsordbogen i 1986. I de ældre udgaver optrådte ordet kun i flertal, altså grøn(t)sager.