Spring navigation over
Forside/Nyt fra Sprognævnet/September 2018/Spørgsmål & svar

Spørgsmål & svar

Enig i og enig om

?

Hedder det at vi er enige i noget eller enige om noget?

!

Begge dele er korrekt, men der er en betydningsforskel.

Når man siger vi er enige i noget, erklærer man at man er meningsmæssigt på linje med den der har fremsat et synspunkt, fx vi er enige i at vi bør have alting klart kl. 10. Når man bruger i, kan subjektet være i flertal (som vist i eksemplet), men det kan også være ental, fx jeg er enig i at vi bør have alting klart kl. 10.

Når man siger vi er enige om noget, erklærer man også at man er meningsmæssigt på linje med nogle andre, men man har samtidig sagt at den eller dem man er enig med, er en del af det grammatiske subjekt, fx vi er enige om at vi bør have alting klart kl. 10.

Når man bruger om, skal subjektet altså være flertal. Det kan som vist i eksemplet være pronomenet vi, men det kan også være andre måder at udtrykke flerhed på, fx Lise og Hanne i et eksempel som Lise og Hanne er enige om at der skal være illustrationer i pjecen. Dette viser sig blandt andet ved at man kan tilføje med hinanden i konstruktioner hvor der bruges om, således Lise og Hanne er enige med hinanden om at der skal være illustrationer i pjecen. Som et alternativ til flertalssubjekt kan man kombinere et entalssubjekt med vendingen med nogen, fx Lise er enig med Hanne om at der skal være illustrationer i pjecen.

ESJ