Spring navigation over
Forside/Nyt fra Sprognævnet/September 2017/Mindeord for Anne Jensen

Mindeord for Anne Jensen

Med stor sorg modtog vi i Sprognævnet den 25. juli 2017 meldingen om Anne Jensens pludselige død på grund af et hjertestop. Hun blev kun 57 år gammel.

Anne Jensen. Foto: Morten Villumsen.

Siden sin ansættelse i Sprognævnet som forskningsassistent fra den 1. september 1999 til den 30. juni 2000 har Anne haft en tæt tilknytning til Sprognævnet. De seneste 8 år, indtil udgangen af 2016, var hun medlem af Sprognævnets repræsentantskab.

Anne var uddannet som cand.mag. og ph.d. i lingvistik. Hendes hovedinteresse var dansk syntaks både i talesprog og skriftsprog, men hun interesserede sig også for mere eksotiske sprog. Hun studerede bl.a. maya-sproget og rejste til Mexico for at kortlægge sproget nahuatl, også kaldet aztekisk – et sprog der bl.a. har givet os ordene tomat og chia (fx chiafrø). I en periode underviste Anne endda i klassisk nahuatl på Københavns Universitet. Hendes ph.d.-afhandling handler om sætninger og sætningsforbindelser i dansk talesprogssyntaks.

I Sprognævnets repræsentantskab repræsenterede Anne Folketingets Administration, hvor hun var redaktionssekretær for Folketingstidende. Her stod hun bl.a. for sproglig vejledning af kollegerne i Folketinget. Hun var redaktør af den nyeste udgave af Folketingets retskrivningsvejledning og i den forbindelse en flittig bruger af Sprognævnets svartjeneste. Vejledningen, som ligger på Folketingstidendes hjemmeside, bruges i dag gerne som referenceværk af andre offentlige institutioner. I de seneste år har Anne bl.a. effektiviseret arbejdsgangene omkring Folketingstidende ved hjælp af taleteknologi, hvilket har medført at Folketingstidende i dag udkommer langt hurtigere end før.

Anne var et aktivt og kompetent medlem af Sprognævnets fagråd for publikationer. Her gennemgik hun sammen med redaktionen artikler og svar til Nyt fra Sprognævnet.

Anne vil blive savnet, ikke kun for sin faglige seriøsitet og sit sproglige engagement, men også for sin venlige, positive og konstruktive væremåde.

SK