Spring navigation over
Forside/Nyt fra Sprognævnet/Oktober 2022/En Karen

En Karen

Kender du heller ikke udtrykket der er gået Karen i den? Så læs med her, og bliv klogere på hvem Karen er.

Politiken indeholdt d. 17. juni 2022 et indlæg fra en far der beskrev sin hverdag på barsel med en lille baby. I artiklen fortæller han bl.a. om hvordan han lørdag morgen står sammen med andre forældre og venter på at den københavnske kaffebar Darcy’s åbner. Han skriver bl.a.:

“Der er noget ved luften i de tidlige morgentimer, som minder mig om de gange, jeg har været på vej hjem fra morgenfest, og jeg får kvalme af det. Man ser faktisk flest unge mennesker på gaderne i de timer på deres vej hjem fra byen. Engang var det mig. Nu står jeg i stedet og er i gang med at formulere en klagemail, fordi den er fem over, og dørene stadig ikke er åbnet. »Kære Darcy’s, kan det virkelig være rigtigt…«. Ak ja, der er gået Karen i den, og jeg må nok bare se i øjnene, at mit liv for tiden udspiller sig i familiekupeen, og det er chokerende.”

Artiklen her handler om udtrykket der er gået Karen i den. Meningen med udtrykket må være at en Karen er en person der er urimelig og brokker sig unødigt meget, men hvor kommer udtrykket fra? Og hvordan bruges det?

Må jeg tale med din chef!

Udrykket der er gået Karen i den refererer til et amerikansk meme. Et meme er ifølge Den Danske Ordbog et ’fænomen hvor et (humoristisk) billede, videoklip el.lign. kopieres og deles på internettet og undervejs antager nye former og en betydning der ofte er helt løsrevet fra originalens’ (ordnet.dk). Det første Karen-meme dukkede op i 2014 (dr.dk), og det viser en aggressiv, midaldrende, hvid middelklassekvinde der tilsyneladende uden grundlag føler sig dårligt behandlet og forlanger at tale med manageren.

I Danmark har udtrykket for alvor vundet fodfæste indenfor det seneste par år. I Berlingske kunne man d. 10. august 2020 fx læse en klumme af forfatteren Susanne Staun om udtrykket, og i den klumme står der bl.a.: ”Balladen med Karen begyndte sidste år, da Urban Dictionary fastslog, at en »karen« (…) er en klagevorn madam, der hele tiden insisterer på at tale med chefen og ofte skriger hen over køledisken, at hun vil lægge sag an mod ham, der går for langsomt i afdelingen for mel og gryn”. Dertil kan man lægge at hun ifølge dr.dk også er ignorant, racistisk og privilegieblind – kort sagt en type som mange meget hurtigt bliver meget trætte af.

Det er vanskeligt at sige noget om udtalen ud fra de skriftsproglige belæg, men formentlig kan Karen både udtales på engelsk og på dansk, også i udtryk som at man ikke skal være en Karen. Det er i hvert fald sådan det er blevet hørt blandt unge.

Hvorfor lige Karen?

Det er svært at svare på hvorfor det lige er pigenavnet Karen der er blevet et symbol på den vrisne, midaldrende kvinde. Det kan skyldes at navnet er kort og let at udtale, men en mere nærliggende forklaring er at Karen simpelthen er et ret almindeligt navn blandt midaldrende kvinder i USA. Det peakede blandt nyfødte i USA i 1965, hvilket vil sige at den typiske Karen er i 50-årsalderen. Sjovt nok er der i dag ifølge The Guardian (theguardian.com)  kun ganske få nyfødte der får pigenavnet Karen, måske pga. Don’t be a Karen-udtrykket. I hvert fald har vi i Danmark set at de stereotype forestillinger der hersker om mænd der bærer navnet Brian (Nyt fra Sprognævnet 2003/4; Nyt fra Sprognævnet 2010/4), formentlig har været medvirkende til at der i dag kun er ganske få nyfødte der får tildelt navnet Brian (dst.dk). Den samme skæbne er (endnu ikke) overgået pigenavnet Karen i Danmark. Danmarks Statistik viser således at der efter et fald i antallet af nye navnebærere i dag er lige så mange piger der får navnet Karen, som der var i 1985. Det kan skyldes at internet-memet og den vrisne kvinde stadig først og fremmest er et amerikansk fænomen. Mange af de Karen-memes der findes, viser fx amerikanske kvinder der harcelerer over coronavaccine og Black Lives Matter. Det kan vi ikke helt overføre til danske tilstande, og dermed har navnet indtil videre ikke helt samme klang som i USA. Det er der formentlig en del danskere med navnet Karen der sætter pris på.