Spring navigation over
Forside/Nyt fra Sprognævnet/Marts 2018/Årets tema er sport og sprog - Sprogdagen 2018

Årets tema er sport og sprog – Sprogdagen 2018

Mange elsker det, nogle hader det. Sport. Og der er ingen tvivl om at sporten har præget vores hverdag i mange år. Masser af sportsudtryk har fundet vej ind i vores sprog: Vi skal holde bolden på egen banehalvdel mens vi samtidig står på mål for vores handlinger – på den lange bane. Ellers går vi let sukkerkold og havner på bænken.

Men hvordan bliver sproget egentlig brugt når man er en del af sportens verden? Hvad skal journalisten gøre sig af overvejelser inden han eller hun sætter sig med mikrofonen og transmitterer til hele Danmarks befolkning? Hvordan er det som sportsudøver at blive bedømt ikke kun på sportslige præstationer, men også verbale? Og skal sportsudøverne også trænes i at bruge sproget godt og velovervejet?På Sprogdagen 2018 den 5. april sætter vi sport og sprog i centrum.

Oplæg om sportsudøvernes medietræning

På dagen vil tidligere OL-svømmer Berit Puggaard fortælle om hvor meget man som sportsudøver tænker over hvad man siger, og hvordan man siger det. Hvordan har den stigende professionalisme i sportens verden påvirket sproget? Og hvad betyder brugen af sociale medier for sportsudøvernes kommunikation.

Atleters troværdighed vil ofte øges når de benytter et sprog som ikke er perfekt, og det modsatte vil ofte være tilfældet hvis de kommunikerer i et fejlfrit sprog via deres pr-agenter. Men hvor personlige atleter kan være, og hvor langt de kan gå i deres sprog, afhænger altid af kontekst og tid. Dette vil Lars Hestbech, kommunikationskonsulent i DIF, Danmarks Idrætsforbund, gøre os klogere på.

Andreas Kraul, fodboldkommentator på DR Sporten, har i mange år skullet være lytternes øjne og fortælle i radioen om fodboldkampe fra hele verden. Han vil give et indblik i sportens sprog i æteren, og om hvordan man får den intense oplevelse af et fodboldmæssigt drama på et intenst sydende stadion i Rio de Janeiro bragt ud i en bilradio på Motorvej E45 mellem Sønder Borup og Hadsten.

Henrik Lorentzen, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, vil tale om de mange sportsmetaforer der gennem tiden er kommet ind i dagligsproget. Oplægget vil belyse hvad der kendetegner ældre metaforer overfor nye, og om der er forskel på hvilke sportsgrene de kommer fra.

Uddeling af Sprogprisen.dk

Sprogpriserne uddeles efter de faglige oplæg.

Sprogprisen sætter fokus på det skriftlige sprog i både det private erhvervsliv og den offentlige sektor ved at anerkende og belønne det gode danske sprog.

Vi vil gerne rose de virksomheder, organisationer, myndigheder og institutioner der arbejder med sproget i det daglige. Vores håb er at deres prisværdige tekster kan inspirere andre.

Dommere og priskategorier

Et dommerpanel uddeler priser og motiverer valget af prismodtagere. Dommerne er:

  • Anne Katrine Lund, AKL Kommunikation
  • Kurt Strand, kurtstrand.dk
  • Charlotte Sahl-Madsen, Børnenes Hovedstad
  • Peter Langdal, teaterinstruktør
  • Anne-Marie Skov, Tuborgfondet
  • Sune Bang,  Kommunikationsbureauet København

Der uddeles priser i følgende kategorier:

Årets bedste brev/e-mail

Den klart kommunikerede tekst på brev eller e-mail.

Årets bedste hjemmesidetekst

Den letforståelige hjemmesidetekst; det kan fx være en enkelt side, en indledende tekst eller lignende.

Årets bedste tekst på sociale medier

Den gode tekst på Facebook, Twitter eller et andet socialt medie.

Temakategori: Den gode sportstekst

Temaet for Sprogdagen i år er sport og sprog, og derfor har vi tilføjet denne temakategori. Nominér den gode sportstekst, der sender de andre til tælling.

Læs mere i faktaboksen nedenfor om hvordan du indstiller en prisværdig tekst.

Indstil det gode sprog til en pris!

Hvis du modtager et godt brev, ser eller hører en sprogligt overlegen sportstekst, læser en god tekst på en hjemmeside eller på de sociale medier, så indstil teksten via formularen på hjemmesiden Sprogprisen.dk. Du kan også indstille din egen eller din kollegas tekst.

Fristen for at indstille tekster er 15. marts 2018. Gå til formularen på Sprogprisen.dk.

Følg med på Sprogprisen.dk’s facebook: www.facebook.com/sprogprisen.

Tilmelding til Sprogdagen 2018

Tidspunkt

Torsdag d. 5. april 2018 kl. 16:30 – 19:30

Sted
DJØFs lokaler, Gothersgade 133, 1123 København K

Det er gratis at deltage, men du skal tilmelde dig på forhånd og senest 29. marts 2018. Der er et begrænset antal pladser.

Bag Sprogprisen.dk står: Dansk Sprognævn, sproget.dk, Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, Forbundet Kommunikation og Sprog, Modersmål-Selskabet, Djøf, RetorikMagasinet, kurtstrand.dk og Syntaksis.

Vidste du …

… at man nu også kan holde pinatafest? En pinatafest er en mexicansk fest der minder om fastelavn. I stedet for at slå til en traditionel fastelavnstønde kan man slå til en pinata. Pinata er et spansk ord der betyder ’gryde’ eller ’fastelavnstønde’ (jf. Spansk-Dansk Ordbog på ordbogen.com). Pinata skrives egentlig med en såkaldt tilde, altså piñata, men vi følger her det danske princip om at vi normalt ikke medtager tilden i fremmeord. En pinata kan have alle mulige udformninger, fx en hest eller et slot. Den fyldes med fx slik, og udfordringen består i at slå hul på den (evt. med bind for øjnene) så slikket falder ud, ligesom til fastelavn.