Spring navigation over
Forside/Nyt fra Sprognævnet/Maj 2020/Corona

Corona

Coronavirussen har præget foråret 2020, og virussen sætter også sit præg på dette nummer af Nyt fra Sprognævnet.

Virussen har navn efter det yderste lag af solens atmosfære, koronaen, der kun kan observeres fra jorden når der er solformørkelse. Da ses koronaen som en krans af lys rundt om månen, ikke ulig udseendet af den højaktuelle virus, hvis overfladeproteiner danner en krans rundt om membranen.

Solens korona staves ifølge Retskrivningsordbogen (4. udgave 2012) med k fordi det er et gammelt lån fra latin, og derfor har det fordansket stavemåde. I visse andre lande skriver man koronavirus med k, bl.a. i Norge, Tjekkiet og Finland. Det bør egentlig også staves med k på dansk da korona stavet med k har været i dansk i mange år, altså koronavirus. Men formen med c (coronavirus) er så etableret nu at den også kan accepteres.

Corona betyder på latin ‘krone’ eller ‘krans’ og er lånt fra græsk korṓnē, som betyder ‘glorie’, ‘krans’ eller ‘krum genstand’.

Coronavirus er en familie af virusser, hvoraf nogle kan være årsag til milde forkølelser, mens andre kan føre til alvorlige infektioner i luftvejene. Den aktuelle nye coronavirus er altså en del af en større familie af virusser. Sygdommen som virussen fører til, kaldes covid-19, coronasygdom, coronasyge eller blot kortformen corona.

Læs flere artikler og indlæg om coronavirussens påvirkning på sproget her i Nyt fra Sprognævnet.