Spring navigation over
Forside/Nyheder og arrangementer/Dansk Sprognævn og Syddansk Universitet giver folkegave: Vi lærer alle at sætte komma
8.5.2023

Dansk Sprognævn og Syddansk Universitet giver folkegave: Vi lærer alle at sætte komma

Flere års arbejde kulminerer nu, hvor Syddansk Universitet og Sprognævnet i fællesskab præsenterer Kommakurset.

Kurset kan tilgås af alle når som helst og hvor som helst, og det består af flere hundrede korte forklaringsvideoer og praktiske øvelser. Brugerne skal dog ikke nødvendigvis gennemgå hele kurset. Kurset er adaptivt så brugerne efter en kort starttest bliver introduceret for lige præcis den viden og de færdigheder som de mangler. Og kan undlade resten.

”’Hvor mange tror du bliver glade for den gave?’ er jeg blevet spurgt om flere gange i projektet. Men jeg tror at vi er mange sprogbrugere – både øvede og mindre øvede – som har en oplevelse af at vi ikke helt mestrer et af de vigtigste tegn i vores skriftsprog. Det problem vil vi gerne afhjælpe, og så er dette projekt med til at markere at vi som universitet også gerne vil tage et ansvar for den livslange læring for danskerne. Dette er blot det første forsøg på at højne vores fælles viden og færdigheder her i landet,” siger Peter Bro, leder af journalistuddannelserne på Syddansk Universitet.

Kommakurset er blevet til i et tæt samarbejde mellem Syddansk Universitet og Dansk Sprognævn, og afhængigt af ens evner kan kurset tage fra tre kvarter til tre timer. Kurset afsluttes med et diplom – og man kan tage kurset flere gange hvis man gerne vil lære endnu mere – eller blive mindet om vigtige ting.

”Dansk Sprognævn fastlægger dansk retskrivning, og vi arbejder vedholdende ikke blot for at fastlægge retskrivningen, men også for at oplyse og rådgive om den. Sproget er komplekst, men reglerne skal ikke være komplicerede at følge. Jo flere der skriver et korrekt dansk, jo stærkere bliver vores kommunikation i samfundet. Vi ved at kommaerne driller mange, og vi er glade for at vi sammen med Syddansk Universitet lancerer et kursus i kommatering som med sin niveaudeling og brugertilpasning kan gøre alle til bedre kommasættere,” siger Thomas Hestbæk Andersen, direktør for Dansk Sprognævn.

Folkegaven består af op imod 300 såkaldte nano-moduler (videoer som varer fra få sekunder til 4-5 minutter), og her bliver brugerne blandt andet introduceret til øvelser og mange sproglige tips og tricks der kan hjælpe med kommateringen. Man lærer blandt andet at spejde efter signalord, lave ekko i sætningen og flytte rundt på ordene så det hurtigt står klart hvor kommaet skal stå.

Prøv kurset her.

Kontaktoplysninger

Jonas Blom, lektor, ph.d. på Syddansk Universitet – og faglig udvikler af Kommakurset (+45 21 17 82 13)
Thomas Hestbæk Andersen, direktør for Dansk Sprognævn (+45 31 50 10 30)
Peter Bro, professor, ph.d. og leder af journalistuddannelserne på Syddansk Universitet (+45 40 22 76 37)