Spring navigation over
Forside/Nyheder og arrangementer/Politiken har misforstået de nye regler
8.11.2012

Politiken har misforstået de nye regler

Pressemeddelelse

Politikens afvisende og negative holdning overfor den nye Retskrivningsordbog 2012 bygger på en række misforståelser og skaber unødig forvirring.
I artiklen “Korrekturchef: Politiken vil ikke følge alle regler” som blev bragt i Politiken den 4.11.2012 meddeles det at korrekturchefen Per Lykke sammen med chefredaktionen har valgt at se bort fra en af de nye regler, nemlig den om placering af bindestreger. Det påstås om de nye retskrivningsregler at det fremover ikke længere hedder enten-eller-problematik med to bindestreger, men derimod enten-ellerproblematik med kun en bindestreg, og at man på samme måde ikke længere skal skrive deja-vu-oplevelse, men deja-vuoplevelse.

Det er forkert!

Den eneste ændring i reglerne der medfører at bindestregen udelades, gælder de tilfælde hvor et af leddene er en forkortelse eller et tal, fx e-mail-adresse, wc-papir-holder og 50-krone-seddel. De skal fremover skrives e-mailadresse, wc-papirholder og 50-kroneseddel. Begrundelsen er her at den slags ord også normalt skrives sammen hvis et af leddene ikke er en forkortelse eller et tal, fx sommerhusadresse, toiletpapirholder og halvtredskroneseddel. Og derfor er det kun bindestregen mellem forkortelsen eller tallet og resten af sammensætningen der bevares.

De nævnte eksempler fra Politiken, enten-eller-problematik og deja-vu-oplevelse, er ikke omfattet af disse ændringer da de ikke indeholder forkortelser eller tal. De skal fortsat skrives med bindestreger præcis som Politiken ønsker det.

“De nye former er svære at læse og gør det svært at gennemskue, hvad der hører sammen”, siger korrekturchef Per Lykke til Politikens journalister. Det tror vi gerne, for det er på ingen måde Sprognævnets regler, men Politikens eget påfund. Så det er glædeligt at man ikke har tænkt sig at fortsætte med det.

Politiken efterlader læseren med et meget negativt indtryk ikke kun af Sprognævnets arbejde og de nye regler, men også af den valgfrihed der er indført i visse tilfælde. Det er klart at Politikens redaktion må tage stilling til hvilke alternativer den vil vælge. Det er jo netop meningen at retskrivningen skal have en vis rummelighed så både progressive og mere konservative holdninger til retskrivningen kan dækkes ind.

Sprognævnet er meget bevidst om at der ikke skal være alt for mange alternativer. Der er kommet nye dobbeltformer til som fx gymnasium/gymnasie og it/IT, men antallet af valgmuligheder er generelt reduceret i den nye ordbog, fx cyklen/cykelen skal nu kun skrives cyklen og succes’en/succesen skal nu kun skrives succesen.
Vi synes det er helt fint at Politiken træffer et valg ud fra de givne muligheder, men det er meget uheldigt at man samtidig skaber forvirring og en negativ stemning omkring de nye regler.

Kontakt:

Direktør Sabine Kirchmeier-Andersen, 33 74 74 06.