Spring navigation over
Forside/Nyheder og arrangementer/Nyt fra Sprognævnet 2024/2 er udkommet
8.5.2024

Nyt fra Sprognævnet 2024/2 er udkommet

Årets andet nummer af Nyt fra Sprognævnet indeholder en artikel om hvilket hjælpeverbum man skal bruge sammen med abdiceret, samt en gennemgang af de redaktionelle overvejelser bag hvilke danske stednavne der medtages i den kommende udgave af Retskrivningsordbogen. Desuden indeholder nummeret fem sproglige spørgsmål og svar.

Artiklerne

Have eller være abdiceret

Efter statsminister Mette Frederiksens proklamation af tronskiftet modtog Sprognævnet en række spørgsmål om hvilket hjælpeverbum man skal bruge sammen med abdicere: Hedder det er abdiceret eller har abdiceret? I denne artikel forklarer videnskabelig assistent Oliver Rix Johannsen brugen af hjælpeverber og peger samtidig på hvordan det er et område med sproglig variation og udvikling.

Danske stednavne i Retskrivningsordbogen

I denne artikel forklarer seniorforsker Margrethe Heidemann Andersen baggrunden for hvilke danske stednavne der tages med i den kommende udgave af Retskrivningsordbogen.

Spørgsmål og svar

Som altid indeholder Nyt fra Sprognævnet også en række sproglige spørgsmål og svar. I denne udgave kan du læse om forskellen på verbalsubstantiverne abdikation og abdicering, om man skal skrive skærpet strafzone eller skærpet straf-zone, om etymologien bag ordet hysterisk, om betydningen af verbet groome samt om udtalen af ordet steak.

Læs Nyt fra Sprognævnet som PDF her.

NB: Hvis du bruger Chrome, anbefaler vi at du downloader PDF’en og læser den via fx Adobe Acrobat Reader.

Praktiske informationer

Nyt fra Sprognævnet udkommer 2-3 gange om året, og tidsskriftet giver et indblik i Dansk Sprognævns projekter, overvejelser og opgaver.

Du kan tilmelde dig ved at sende en e-mail til tilmeld@nfs.dsn.dk. Så får du en e-mail hver gang tidsskriftet udkommer.

Hvis du senere vil afmelde, sender du en e-mail til frameld@nfs.dsn.dk.

Læs Nyt fra Sprognævnet 2024/2.

Læs tidligere numre af Nyt fra Sprognævnet.