Spring navigation over
Forside/Nyheder og arrangementer/Nyt fra Sprognævnet 2022/2 er udkommet
20.4.2022

Nyt fra Sprognævnet 2022/2 er udkommet

forsidebillede

Årets andet nummer af Nyt fra Sprognævnet indeholder svar og artikler om bandeord, om postpositioner i dansk og om udtrykket teknisk set.

Artiklerne

I artiklen Generationernes holdninger til bandeord – 10 år senere undersøger Marianne Rathje og Johanne Niclasen Jensen unge og ældre generationers holdninger til brugen af bandeord. Undersøgelsen er en gentagelse af Marianne Rathje og Daisy Granns undersøgelse fra 2011, og den belyser aktuelle tendenser og udviklinger i holdninger til bandeord i løbet af de seneste 10 år.

Nummerets anden artikel, Om postpositioner – en ukendt ordklasse i dansk, stiller skarpt på en uudforsket ordklasse i dansk, nemlig de efterstillede præpositioner, også kaldet ‘postpositioner’. Gennem flere sprogeksempler belyser Michael Nguyen tre forskellige typer postpositioner og hvordan de forekommer i grammatiske kontekster.

I nummerets tredje artikel undersøger Anna Sofie Hartling udtrykket teknisk set og det betydningsskifte det har fået indenfor de seneste 30 år.

Spørgsmål og svar

Nyt fra Sprognævnet 2022/2 giver også svar på to sproglige spørgsmål om transskription af ukrainsk, herunder stavning af ukrainske navne, og om von– og van-efternavne.

Praktiske oplysninger

Nyt fra Sprognævnet udkommer 3 gange om året, og tidsskriftet giver et indblik i Dansk Sprognævns projekter, overvejelser og opgaver.

Nyt fra Sprognævnet er gratis og udkommer digitalt. Tilmeld dig via formularen på hjemmesiden. Så får du en e-mail 3 gange om året, dvs. hver gang der udkommer et nyt nummer.

Læs Nyt fra Sprognævnet 2022/2.

Læs ældre numre af Nyt fra Sprognævnet.