Spring navigation over
Forside/Nyheder og arrangementer/Nye og ældre danske kerneord
20.4.2022

Nye og ældre danske kerneord

Sprognævnet udgiver en ny digital publikation om kerneord, dvs. ord der forekommer meget hyppigt.

Kerneord finder man ved at lave et nøje udvalgt tekstkorpus og derefter undersøge hvilke ord der optræder mindst 20 gange i korpusset. Kerneord viser altså det centrale ordforråd i den teksttype som korpusset består af, og ordlisterne kan være nyttige hvis man har brug for en ordliste med hyppige ord. Den slags ordlister kan fx bruges til stavetræning eller test af ordforråd.

Udgivelsen Nye og ældre danske kerneord består af en artikel samt tre frekvensordlister. I artiklen præsenteres de tre frekvensordlister, to nye og en ældre. De tre ordlister er tilgængelige som søgbare pdf-filer.

Den ældre ordliste er udarbejdet af professor Hanne Ruus og er oprindelig publiceret i afhandlingen Danske Kerneord. Centrale dele af den danske leksikalske norm (Ruus 1995).

De to nye ordlister er fremstillet som led i Sprognævnsprojektet Nye danske kerneord. Dette projekt er udført af Philip Diderichsen (tidligere Dansk Sprognævn, nu Københavns Universitet) og Jørgen Schack (Dansk Sprognævn) som en del af projektet Yes, det er coolt. Om påvirkning af dansk ordforråd fra andre sprog, støttet af Kulturministeriets forskningspulje.

Gå til “Nye og ældre danske kerneord” på siden med Rapporter og enkeltstående artikler.