Spring navigation over
Forside/Nyheder og arrangementer/Forståelsespapir, samsove og snublesten: Nye opslagsord i Nye ord i dansk
6.3.2020

Forståelsespapir, samsove og snublesten: Nye opslagsord i Nye ord i dansk

Nye ord i dansk 1955 til i dag er blevet forøget med ca. 90 nye opslagsord fra perioden 1955 til i dag.

Et af de nye ord er snublesten. Det er en brosten af granit, hvorpå man har sat en messingplade og heri indgraveret navnene på ofre for nazismen. Stenene er placeret i fortovet ved offerets sidste bopæl.

Foto af snublesten

Foto: Michael Altschul, udlånt af www.snublesten.org.

Det er den tyske kunstner Gunter Demnig, der i begyndelsen af 1990’erne fandt på denne fine måde at mindes ofre for nazismen på, og på nuværende tidspunkt findes der 75.000 snublesten i 27 lande verden over, fx i Tyskland og Holland.

17. juni 2019 blev de første 12 sten lagt i Danmark (København).

I Ordbog over det danske Sprog er snublesten faktisk med, og det oplyses, at snublesten tidligere, dvs. i perioden 1500-1700-tallet, helt konkret betød en sten som man let snubler over. Men i 1940’erne, som var tidspunktet for det pågældende ordbogsbinds tilblivelse, havde snublesten stort set kun den overførte betydning ’anstødssten’, dvs. årsag til ulykke, vanskeligheder eller vrede.

I Sprognævnets ordsamling er der fra 1960’erne og frem et par eksempler på snublesten i betydningen ’forhindringer’. Man gik her ud fra at snublesten i denne betydning var et oversættelseslån fra tysk Stolperstein, dvs. direkte oversat ’snublesten’, der på tysk betyder dels en sten, man falder over, dels netop ’forhindring’. Og så er det tyske Stolperstein altså også kommet til at referere til mindepladerne i fortovet.

På svensk har man i øvrigt også snubbelsten og på norsk snublestein som har fulgt den danske udvikling fuldstændig: fra konkret sten, man snubler over, til overført betydning ’anstødssten’ og nu et mindesmærke i fortovet.

I 2019 var snublesten anvendt næsten 5 gange så meget i de danske aviser (242 artikler) som året før (56 artikler), og man må derfor sige at der i 2019 har været en øget brug.

Andre nye opslagsord

Eksempler på andre nye opslagsord er: beautyblender, carnist, crushe på, fordi, framing, hjemmeskole, klimabenægter, klimatosse, migtid, mikrobryg, nomophobia, plastiksuppe, platformsarbejde, ramen, sapioseksuel, trumpist, tykaktivist, vvm og woke.

Slå op i ordbogen, og se hvornår ordene første gang er registreret!

Læs mere om ordbogen Nye ord i dansk 1955 til i dag i artiklen Nye ord i dansk – 10 år på nettet i Nyt fra Sprognævnet 2017/3.