Spring navigation over
Forside/Nyheder og arrangementer/De principielle ændringer i Retskrivningsordbogen 2012
9.10.2013

De principielle ændringer i Retskrivningsordbogen 2012

Seniorforsker i Dansk Sprognævn Margrethe Heidemann Andersen har skrevet en artikel om baggrunden for de principielle ændringer der er foretaget i Retskrivningsordbogen, 4. udgave, 2012. I artiklen indgår der en beskrivelse af hvilke retskrivningsprincipper der ligger til grund for de principielle ændringer, og hvordan de forskellige principper vægtes i forhold til hinanden.

Man skelner i retskrivningsregi mellem principielle og ikkeprincipielle retskrivningsændringer. De principielle ændringer er større systematiske ændringer der oftest har betydning for en større mængde ord, fx er det en principiel ændring at man nu kan skrive gymnasie og akvarie på lige fod med formerne gymnasium og akvarium. Ikkeprincipielle ændringer derimod er normændringer for enkeltord, fx at jogurt udgår til fordel for formen yoghurt. De principielle ændringer kræver godkendelse af Kulturministeren, mens ikkeprincipielle ændringer kan vedtages alene af Sprognævnet.

Se alle de principielle retskrivningsændringer, og læs om begrundelserne bag dem i artiklen “Retskrivningsordbogen, 4. udgave, 2012: De principielle ændringer” (åbner i pdf).