Spring navigation over
Forside/Kontakt os/Dansk Sprognævns svarsamling

Dansk Sprognævns svarsamling

Vi samler og gemmer de svar vi gerne vil kunne finde igen.
Illustration

Når vi svarer på et spørgsmål som vi gerne vil kunne finde igen, tastes svaret ind i svarsamlingen.

Svarsamlingen indeholder svar der er særlig relevante, fx fordi de indeholder oplysninger om dansk sprogbrug som ikke findes i gængse ordbøger og håndbøger, eller fordi de afspejler nye udviklinger i sprognormer og sprogproblemer.

Svarene bruges i rådgivningen

Disse svar er siden 1955, hvor Sprognævnet blev oprettet, registreret på seddelformat og senere fulgt op i forskellige elektroniske formater. Den seneste database vokser årligt med ca. 120 svar. Svarsamlingen er i det daglige et vigtigt hjælpemiddel for medarbejderne i Sprognævnets spørgetelefon.

De registrerede svar repræsenterer ofte et stykke forsknings- og udredningsarbejde, og samlingen er et vigtigt kildemateriale for forskning i sprognormernes udvikling.

Over 600 svar er offentligt tilgængelige

Svar som kan være relevante for andre end spørgeren, redigeres til en bredere læserskare. Et stort antal svar kan man derfor søge frem på sproget.dk.

En del af disse svar udkommer først i Nyt fra Sprognævnet. Andre af de offentlige svar har tidligere optrådt som Ofte stillede spørgsmål på Dansk Sprognævns hjemmeside. Atter andre er redigerede udgaver af nye og ældre svar som ikke tidligere har været offentliggjort.

De offentliggjorte svar er alle opdaterede og i overensstemmelse med den gældende retskrivning.

Hvem spørger?

I alt 123 personer svarede i efteråret 2014 på en spørgeskemaundersøgelse om deres tilfredshed med spørgetelefonen.

Læs resultaterne i artiklen “De ringer – vi svarer. Stadigvæk”.

Persondata

Læs om vores politik om personoplysninger.