Spring navigation over
Forside/Afdeling for Dansk Tegnsprog. Formidling/Undersøgelse af offentlige myndigheders informationsformidling til tegnsprogstalere

Undersøgelse af offentlige myndigheders informationsformidling til tegnsprogstalere

Rapport fra Afdeling for Dansk Tegnsprog.
undraw_development_ouy3

På offentlige myndigheders hjemmesider findes der i dag to forskellige måder at formidle information til tegnsprogstalere på. I denne rapport har Afdeling for Dansk Tegnsprog undersøgt hvad tegnsprogstalere mener om dem.

Læs videre under videoen.

Accepter venligst marketing-cookies for at se denne video.

De to forskellige funktioner til formidling af information til tegnsprogstalere er:

  • Adgang med tegn (bl.a. hos borger.dk)
  • oversættelse af hele tekster til dansk tegnsprog (bl.a. hos skat.dk).

Afdeling for Dansk Tegnsprog havde før undersøgelsen ingen viden om hvordan tegnsprogstalere faktisk tog imod disse funktioner, eller om hvilket udbytte de får af dem.

Rapporten bygger på en interviewundersøgelse med 13 tegnsprogstalere som blev interviewet enkeltvis og i grupper.

Undersøgelsens overordnede resultat

Den overordnet set mest fremtrædende pointe der fremgik af deltagernes besvarelser, er at ingen af de to eksisterende funktioner er optimale, og at de der står bag funktionerne, vil kunne drage fordel af at etablere en strategi for hvilke målgrupper funktionerne specifikt skal servicere og hvordan.

Undersøgelsen dannede baggrund for et oplæg på klarsprogskonferencen Klarspråk 2020 (afholdt af det svenske Institut for Språk och Folkminnen i november 2020). Dertil kommer rapporten som er udkommet i november 2021, og i den kan man læse om baggrunden for undersøgelsen og om undersøgelsens centrale pointer og fund, foruden de data der ligger til grund for konklusionerne, og undersøgelsens design og udførelse.

Download rapporten Undersøgelse af offentlige myndigheders informationsformidling til tegnsprogstalere.