Spring navigation over
Forside/Tidligere projekter/Sproglig konventionalisering

Sproglig konventionalisering

Eva Skafte Jensen har arbejdet med konventionalisering i digital diskurs frem til 2019.
undraw_online_connection_6778

Eva Skafte Jensen har arbejdet med konventionalisering i digital diskurs.

Et interessant område i den forbindelse er (alternativ) konventionalisering af skrivemåder. For eksempel kan ordet ikke udtales på mange, mange måder, men de alternative skriftlige former man finder på nettet og i sms, er stort set begrænset til to, nemlig ik og ikk – og det skønt vi hverken bruger en i-lyd eller en k-lyd i udtalen. Kortformerne ha, ku, bli kan også nævnes som eksempler på alternativ konventionalisering. Ligeledes brugen af forkortelser og afkortninger.

Et andet interessant område er konventionalisering af kommunikativ adfærd. Hvordan vi henvender os til hinanden, når vi skriver sammen på sms, på e-mail, på facebook, på Twitter. Bruger vi åbningshilsner? Skriver vi kærlig hilsen, bedste hilsner, ingenting, eller noget helt fjerde som afslutning? Giver vi os til kende, eller går vi ud fra at den/dem vi skriver til ved hvem vi er?

Tegnsætning er også interessant i digital diskurs. Skriver man slutpunktum i sine sms’er, en lille håndfuld prikker, en tankestreg? Og ligger der kommunikativ intention i hvad man gør i den henseende? Igen noget der har med konventionalisering at gøre.

Tilsyneladende kan man i visse sammenhænge udelade subjekter og andre led når man sms’er eller skriver på nettet. Hvordan er mønstrene i dette? Dette er også knyttet til konventionalisering.

Netværk og samarbejde

Eva Skafte Jensen har været med i et netværk om sprog og tekst i digital diskurs. Netværket er en løs sammenslutning af forskere fra hele landet, der har fælles interesse for emnet. Netværket mødes blandt andet en gang om året til en åben konference kaldet Symposium om sprogbrug og interaktion i de nye medier.

Eva Skafte Jensen har desuden været med i et nordisk netværk finansieret af Nordisk Råd. Netværket bestod af forskere fra Danmark, Sverige og Finland. Det lededes af Marianne Rathje (Syddansk Universitet), Marjut Johansson (Universitetet i Turku) og Kristy Beers Fägersten (Södertörn Universitet).