Spring navigation over
Forside/Retskrivningsordbogen/RO elektronisk og som bog

RO elektronisk og som bog

Udover den trykte Retskrivningsordbog findes RO som onlineordbog på hjemmesider og i ordbogsportaler. Ordbogens ordlister er også tilgængelige. Læs mere om de forskellige RO-produkter.
cover-svg-tw-plain

Trykt ordbog

Retskrivningsordbogen, 4. udgave, 2012 er udgivet af Dansk Sprognævn og Forlaget Lindhardt og Ringhof. Den er på 1056 sider og kan fås hos de fleste boghandlere. Vejledende pris: 149,95 kr. inkl. moms.

Online-udgave

Du kan søge i Retskrivningsordbogen 2012 direkte fra Sprognævnets hjemmeside.

Det er ikke længere muligt at hente søgeresultater direkte ved at definere søgeparametre i browserens adresselinje, men man kan angive et opslagsord, der så vil dukke op i søgefeltet på www.dsn.dk, hvorefter man kan få resultaterne ved at taste retur på normal vis. Vil man fx søge på “hest”, kan man bruge nedenstående streng:

https://dsn.dk/ordbog/ro/hest/

Retskrivningsordbogen Plus (RO+)

Retskrivningsordbogen Plus, eller blot RO+, er en elektronisk udgave af Retskrivningsordbogen der kan bruges både online og offline på alle platforme, dvs. smartphone, tablet, Mac og pc.

RO+ indeholder desuden en række avancerede søge- og filtreringsfunktioner. Man kan fx finde ord ved forlæns og baglæns søgning, man kan indskrænke søgningen til bestemte ordklasser, og man kan søge på mønstre af vokaler og konsonanter (se søgevejledning).

Skriv https://roplus.dk i din browser, og slå gratis op i RO+. Du skal blot være online første gang du anvender RO+. Derefter åbnes RO+ også uden internetforbindelse når du taster adressen https://roplus.dk i browseren. Du kan også benytte et bogmærke eller en ikon på skrivebordet (se ikon).

Ordbogsportaler

sproget.dk

Ordbogen.com

Gyldendal

Det Centrale Ordregister (COR)

Det Centrale Ordregister, også kendt som COR, er et register over det danske ordforråds lemmaer og ordformer specielt udviklet til at understøtte sprogteknologiske projekter.

Registerets grundresurse er baseret på Retskrivningsordbogen og indeholder information om ordklasser og bøjningsformer for alle lemmaer i ordbogen.

COR-grundresursen er frit tilgængelig på https://ordregister.dk/, hvor du læse mere om registeret.

Retskrivningsordbogen i digitale formater

Retskrivningsordbogen kan fås i følgende digitale formater:

  • Liste med alle opslagsord, deres bøjede ordformer, homonymnumre og ordklasser. Tekstfil i UTF-8-format pakket som zipfil (kan åbnes i Windowsprogrammet Notesblok m.fl.).
    Download et uddrag af filen her: RO2012.fuldformsliste.snas_.txt.zip.
  • Komplet XML-opmærket ordbog med alle bøjede former og grammatiske oplysninger.
    Til forskel fra Det Centrale Ordregister (COR) indeholder den XML-opmærkede ordbog bl.a. orddelingsstreger, brugseksempler, henvisninger til retskrivningsreglerne samt flere og længere glosser. Til gengæld har den XML-opmærkede ordbog ikke så mange fuldformer som COR.

For begge formater gælder det at de kun må bruges integreret i sprogteknologiske produkter, dvs. stavekontroller, spil, søgemaskiner mv., og ikke må udgives som selvstændige ordbogsprodukter.

Begge formater er gratis og distribueres sammen.

Skriv til adm@dsn.dk for at rekvirere de digitale formater af Retskrivningsordbogen.