Spring navigation over
Forside/Retskrivningsordbogen/RO elektronisk og som bog

RO elektronisk og som bog

Udover den trykte Retskrivningsordbog findes RO som onlineordbog på hjemmesider og i ordbogsportaler. Ordbogens ordlister er også tilgængelige. Læs mere om de forskellige RO-produkter.
cover-svg-tw-plain

Trykt ordbog

Retskrivningsordbogen, 4. udgave, 2012 er udgivet af Dansk Sprognævn og Forlaget Lindhardt og Ringhof. Den er på 1056 sider og kan fås hos de fleste boghandlere. Vejledende pris: 149,95 kr. inkl. moms.

Online-udgave

Du kan søge i Retskrivningsordbogen 2012 direkte fra Sprognævnets hjemmeside.

Det er ikke længere muligt at hente søgeresultater direkte ved at definere søgeparametre i browserens adresselinje, men man kan angive et opslagsord, der så vil dukke op i søgefeltet på www.dsn.dk, hvorefter man kan få resultaterne ved at taste retur på normal vis. Vil man fx søge på “hest”, kan man bruge nedenstående streng:

https://dsn.dk/ordbog/ro/hest/

Retskrivningsordbogen Plus (RO+)

Retskrivningsordbogen Plus, eller blot RO+, er en elektronisk udgave af Retskrivningsordbogen der kan bruges både online og offline på alle platforme, dvs. smartphone, tablet, Mac og pc.

RO+ indeholder desuden en række avancerede søge- og filtreringsfunktioner. Man kan fx finde ord ved forlæns og baglæns søgning, man kan indskrænke søgningen til bestemte ordklasser, og man kan søge på mønstre af vokaler og konsonanter (se søgevejledning).

Skriv https://roplus.dk i din browser, og slå gratis op i RO+. Du skal blot være online første gang du anvender RO+. Derefter åbnes RO+ også uden internetforbindelse når du taster adressen https://roplus.dk i browseren. Du kan også benytte et bogmærke eller en ikon på skrivebordet (se ikon).

Ordbogsportaler

sproget.dk

Ordbogen.com

Gyldendal

Ordlister

Retskrivningsordbogen som elektronisk ordliste kan fås i følgende formater:

  • Liste med alle opslagsord og ordklasser. Tekstfil i UTF-8-format med CRLF-linjeskift (kan åbnes i Windowsprogrammet Notesblok m.fl.). Pakket som zipfil. Download filen gratis her: RO2012.opslagsord.med.homnr.og.ordklasse.zip

  • Som ovenfor, men med alle bøjede ordformer.  Download et uddrag af fuldformslisten

  • Komplet XML-opmærket ordbog med alle bøjede former og grammatiske oplysninger, orddeling af opslagsord, eksempler, mv.

For de sidste to formater gælder at de kun må bruges integreret i sprogteknologiske produkter, dvs. stavekontroller, spil, søgemaskiner mv., og ikke må udgives som selvstændige ordbogsprodukter.

Alle listerne er gratis.

Skriv til adm@dsn.dk.