Spring navigation over
Forside/Årets nye ord – nyordslister/Nye ord i 2013

Nye ord i 2013: Bededame, kønskrans og selfie

undraw_job_offers_kw5d

Sprognævnet holder øje med sprogets udvikling bl.a. ved at indsamle nye ord og udtryk. Nogle af de ord som registreres i nævnets samlinger, forsvinder hurtigt ud af sprogbrugen, mens andre fæstner sig og forbliver i brug i mange år. Når vi registrerer helt nye ord, kan vi endnu ikke vide hvor meget og hvor længe de vil blive brugt. Det kan kun fremtiden vise.

Nedenstående ord er eksempler på ord vi har indsamlet  i 2013.

bededame: en kvindelig bedemand.

blodspinning: skadebehandling af idrætsudøvere ved at man tapper blod, og centrifugerer det så der udskilles blodplasma som indeholder naturlige væksthormoner. Blodet injiceres tilbage i kroppen og kan gøre en skadebehandling op til fem gange hurtigere.

blow dry-salon: frisørsalon hvor kunderne tilbydes forskellige føntørrede frisurer og manicure. e-røg: dampe fra en e-cigaret.

fladlusdambrug: et humoristisk ord for overskæg. fotobombe: en slags practical joke hvor personer el. dyr hopper ind på andre fotos og derved evt. ødelægger fotoet.

fremdriftsreform (studiefremdriftsreform): en reform af universitetssystemet der skal sikre at de studerende kommer hurtigere igennem studiet.

gastroseksuel: en person der er hæmningsløst optaget af god mad.

hackaton: en innovationskonkurrence for it-folk, fx om hvem der kan lave de bedste apps der kan spare resurser i sygehusvæsenet.

kønskrans: et andet og mere rammende ord for jomfruhinde som især jordmødre gerne vil bruge.

lårhul: det hul der opstår mellem lårene når man står med samlede ben. Ses især af unge piger som mål for om de er slanke nok.

phablet: en blanding af telefon og tabletcomputer.

rentestille: en periode uden nævneværdige renteudsving.

selfie: et selvportræt taget med kameraet i en mobiltelefon og lagt ud på de sociale medier.

skammermagt: det at kvinder udnytter forestillingen om manglende ligestilling til at få mænd til at skamme sig.

swippe: at overføre penge til en anden via mobiltelefonen uden brug af Nem-id.

twerk: en ny numsedans.

zomromcom: en romantisk zombiekomedie.

øvdagekultur eller øvdagskultur: det at man kan blive hjemme og tage sig en betalt sygedag, når man føler sig uoplagt til at gå på arbejde.