Spring navigation over
Forside/Årets nye ord – nyordslister/Citysumer, arabisk-efterår, grøntsagscoach - og ungebombe - nye ord i 2011

Citysumer, arabisk efterår, grøntsagscoach — og ungebombe — nye ord i 2011

Som vanligt offentliggør Dansk Sprognævn et lille udvalg af nye ord som er kommet til i 2011, og som er blevet registreret i nævnets databaser. Hovedvægten er lagt på ord som er dukket op i skriftsproget i 2011, men enkelte ord kan spores tilbage til tidligere år.
undraw_blooming_jtv6

Årets ord knytter sig dels til de politiske begivenheder i indland og udland, fx arabisk forår, arabisk efterår, rockergate og løftebrud, dels til vores livsstil fx egotid, citysumer og grøntsagscoach.

Enkelte ord er opstået i slipstrømmen af de sociale netværk som er i konstant forandring. Her ser vi ord som facebookdepression og geosociale netværk. Også ord fra ungdomssproget er blevet integreret i den gængse sprogbrug, fx episk og omg.

Sidst men ikke mindst har medierne bidraget til dannelsen af et nyt ord. Det skete da TV2 Vejret efter en afstemning blandt seerne valgte ordet løvfaldssommer som erstatning for indian summer.

Som altid kan det ikke siges entydigt om ordene vil få en større udbredelse i de kommende år. Året 2011 har endvidere været præget af at mange af de ord som har været meget hyppigt brugt, som fx løftebrud (allerede kendt i 1780’erne), europagt (1998), betalingsring (1996), lækagesag (1998), cupcake (2007) og fedtskat (1985), ikke er nye, men blot har været brugt hyppigere end sædvanligt i 2011.

”ARABISK FORÅR? Krav om demokrati og reformer vælter ned over Syrien fra det internationale samfund. Mange syrere har imidlertid alt andet end travlt med at ønske sig demokrati.” (Kristeligt Dagblad 9.3.2005)

”Arabisk efterår… Her sidst på sommeren er det arabiske forår nået til Syrien, men de grønne spirer er allerede begyndt at visne. Tømmermændene ovenpå den demokratiske beruselse melder sig nu for fuld styrke. Udviklingen i Syrien og i det hele taget viser, at skeptikerne har fået mere ret, end de havde frygtet. Udsigten til, at de totalitære regimer ville vælte som dominobrikker og blive erstattet af demokratiske styreformer, fortoner sig i tågerne.” (Jyllands-Posten 3.8.2011)

”I forhold til et lands gennemsnit har en citysumer flere penge, spiser oftere ude, er mere impulsiv, bruger mere teknologi og er mere tolerant. En citysumer elsker især produkter, der emmer af byliv, er fra en mærkevareproducent eller giver byen identitet. Senest har vodkamærket Absolut lavet en særlig New Orleans-vodka og en Boston-vodka.” (Samvirke 1.4.2011)

”Jeg er egentlig en relativt glad fyr. Jeg er ikke nogen dystermule«, understreger Jonathan Johansson. (Politiken 11.11.2011)

”EPISK! Charlie Sheen er gået i mediemæssigt selvsving med et styrtebad af citater. Ofte tilsat ordene ‘ Winning!’, ‘Passion’, ‘ Torpedo truth’ og ikke mindst det fyndige selvportræt i ét ord: ‘Epic!’.” (Politiken 13.3.2011)

”Sognepræst Morten Skovsted, 44 år: Som præst bruger jeg mit hoved meget. Det er mit arbejde og mit liv, og jeg elsker det. Men så har jeg, hvad du kan kalde min ego-tid, hvor jeg ikke skal forholde mig til andet end en given rute og distance. Det er ren væren, og som tankemenneske er det en befrielse at kunne slå hjernen fra. Når jeg træner intenst, dykker jeg ned i nogle bevidsthedslag og klarer hjernen.” (Kristeligt Dagblad 19.8.2011)

”Når vennerne på Facebook konstant viser deres sjove feriebilleder frem og fortæller om deres spændende liv i statusopdateringer, kan det være ekstra svært at håndtere, hvis man lider af selvværdsproblemer. Derfor mener forskere nu, at der blandt unge mennesker er tale om en reel ‘Facebook-depression’, som vokser i antal og styrke. Ifølge American Academy of Pediatrics nye retningslinjer for sociale medier kan det være mere smertefuldt at følge med på Facebook end at sidde alene i en overfyldt skolekantine, fordi Facebook giver en skæv opfattelse af virkeligheden, skriver nyhedssitet Newser.com. Det skyldes blandt andet, at man ikke kan se ansigtsudtryk og kropssprog, når man er online.” (Søndagsavisen, 3.4.2011, side 36)

”På spørgsmålet om, hvorfor hverken Danmark eller Sverige har de klassiske syv-otte afbud til en testkamp, svarede Morten Olsen: »Fithed.« Det ord slipper altså ikke igennem Words stavekontrol, men det skal nu i avisen alligevel.” (Jyllands-Posten, 11.11.2011)

”Geo-netværk.  Mens Facebook har rundet den første halve milliard brugere – og dermed har indtaget den absolutte førerposition blandt de sociale netværk på internettet – dukker nye netværksplatforme op, som udnytter at nettet i stigende grad bliver mobilt med Iphones, Androids og Ipads. … Geosocial networking betyder f.eks., at geografisk information som længde- og breddegrad bliver lige så vigtige som kendte fysiske adresser, fordi et koordinat kan linkes til et opholdssted som kan vises på f.eks. et vejkort.” (Børsen 11.1.2011)

”Fra klokken 15-18 kan man få råd fra en professionel grøntsagscoach. Man kan tage sin middagsidé, en idé til en festmiddag eller sin livret med i Kvickly og få hjælp til en spændende grøn profil.” (Lokalavisen Egedal Weekend 31.3.2011).

”Lederen af Goethe-Instituttets bibliotek, Beate Detlefs, erkender, at instituttet umiddelbart ikke virker som det mest oplagte sted at opstille en kussomat. Men, forklarer hun, det sker, fordi forfatteren til bogen ‘Vulva. Det usynlige køn’, Mithu Sanyal, besøger instituttet på tirsdag for at overvære åbningen af Kussomaten.- Vi præsenterer bogen om det usynlige køn og giver samtidig kvinder mulighed for at gøre deres vulva synlig, siger Beate Detlefs. I Kussomaten kan kvinder få taget et anonymt billede af deres køn, hvorefter det sammen med billeder af andre kvinders køn bliver lagt på nettet. Hvis 50 kvinder eller flere lader sig fotografere, er Kussomaten en succes, vurderer K. Vinders Fond, der har skabt den” (Berlingske 4.3.2011)

”Efter jævndøgn vil vi efterhånden opleve, at løvfaldet sætter ind – får vi i den periode sommer, så har vi en løvfaldssommer” (TV2/Nyhederne Online 29.9.2011)

”TV 2|VEJRET’s seere har via SMS og her på vejret.tv2.dk været med til at bestemme, at det nye begreb er  Løvfaldssommer .  Mere end halvdelen af de seere og brugere, der havde deltaget i afstemningen synes, at løvfaldssommer var det bedste udtryk for en sommerlig periode her i efteråret.” (TV2/Nyhederne Online 30.9.2011)

”Ubeslutsomheden over for Libyen viser, at Europa er præget af en ny ‘Netto-generation’, der kun handler, når det betaler sig”. (Politiken 25.3.2011)

”Michael Futtrup og Andreas Hansen, der har planer om at starte en rollespils-klub i skoven. … F.eks. er udklædning et must, og moderne ord som lol og omg må ikke benyttes.- Ved du ikke det, griner drengene og prøver at forklare den otte år ældre journalist det nymodens sprog. Lol betyder laughing out loud. … Omg betyder oh my god.- Det siger man f.eks., hvis man dør i et computerspil, forklarer Michael Futtrup pædagogisk. I stedet for de moderne ord må man sige æv og øv ligesom i de gode, gamle dage” (Horsens Folkeblad 30.9.2005)

”Den hæderkronede ordbog Oxford Dictionary har blåstemplet forkortelserne. … I sin martsopdatering skriver OED, at forkortelserne OMG og LOL er tilføjet. Det er, som de fleste ComON-læsere vil vide, forkortelser for henholdsvis Oh my God og Laughing out loud. Sprogeksperterne tilføjer dog, at g’et i OMG også kan have betydningen gosh eller goodness.” (dr.dk 4.4.2011)

”Kommunen lægger også op til partnerskabstræer, der plantes i samarbejde med private, grundejerforeninger, boligforeninger, offentlige institutioner og erhvervsvirksomheder, der dels lægger frivillig arbejdskraft til, dels er med til at betale.”  (Berlingske.dk 21.1.2011)

”Også kendt som ‘pædagoghåndtag’ … Gåseøjne. Pædagoger bruger dem til at trække ethvert tilløb til højtidelighed ud af en given situation. Det gør det tit.” (Politiken 7.5.2011)

”Som John Keane, direktør for et nyt Demokrati Center ved Sydney Universitet, mener, skal der nye begreber til at forstå udviklingen:  Det bør kaldes ‘refolutionen’ for den radikale ‘refusal’, afvisning af det gamle valg mellem reform og revolution, en afvisning, som er forbløffende følsom over for de alvorlige farer ved at bruge vold til at få sin vilje. De fredelige opstande i regionen har været ganske overvejende fredlige med Libyen som en af undtagelserne på grund af regimets vold. I lande som Yemen, Bahrain og Syrien har oprøret holdt sig forbløffende fredeligt trods regimers brutalitet. Men alle steder passer ‘refolution’ fint, da oprøret ikke er til sinds at lade sig spise af med lunkne reformer, men generelt ikke svarer med vold.” (Politiken 3.5.2011)

”Henrik Sass Larsens (S) gamle ven fra Køge afviser de nyeste beskyldninger i ‘rocker-gate’. I går skrev Ekstra Bladet ganske opsigtsvækkende, at Tommy Kamp, gammel ven af Sass og forhenværende formand for Socialdemokraterne i Køge, har haft samtaler med Bandidos-rockeren Torben Ohlsen Jensen, der også går under navnet ‘Suzuki-Torben’.” (Politiken 2.10.2011)

”For bare 12 dage siden var de landmænd med tilstødende rismarker, der sikrede dem en indbringende afgrøde. I dag siger de: »Vi er intet og ejer intet«. De er nogle af Japans første ‘strålings-flygtninge’ og kommer fra en radioaktivt forurenet landsby, som de har forladt over hals og hoved, en by, som måske en dag vil bekræfte verden i dens bange anelser vedrørende atomkraft.” (Politiken 23.3.2011)

”Lørdag var månen tættere på Jorden, end den havde været i 18 år, og det gjorde den såkaldte supermåne til den største fuldmåne i adskillige år,” (natgeo.dk 22.3.2011)

”Københavnere vil for tiden støde på et sælsomt syn. European Sperm Bank er nemlig begyndt at levere donorsæd ud til de Københavnske fertilitets-klinikker ved hjælp af bankens nye specialbyggede sædcellecykel. Den er formet som en gigantisk sædcelle, og i den foreste del er der plads til en transporttank, som indeholder et specielt kølerum til ‘varerne’.” (MetroXpress 28.4.2011)

”Målet med Ultrabook er at lave en laptop, der er supertynd, har normal laptopydelse og læner sig op af tablets i funktioner.” (newz.dk 31.5.2011)

”Vurder selv, om det er Lenovo, Acer, Asus, Toshiba eller LG, der har udviklet den mest lovende ultrabook.” (computerworld.dk 8.9.2011)

”Ældrebyrde og ungebombe. Selv om der i Danmark bliver relativt færre unge, og ældrebyrde er et meget mere dominerende udtryk end ungebombe, står vi på mange måder over for nøjagtig den samme udfordring, som de gør i Afrika: at give ungdommen muligheder for at være produktive og innovative. … –” (MS.dk Mellemfolkeligt Samvirke 27.4.2011)

”En interviewundersøgelse fra nævnte institut, viser, at 30 pct. af egyptiske mænd i alderen 15-29 ville emigrere, hvis de fik muligheden. Syv ud af 10 angiver, at de er arbejdsløse simpelthen, fordi der ikke er job, og 40 pct. siger, at personforbindelser tæller mere end evner og uddannelse i jobsøgningen. … En tikkende ungebombe.” (Information.dk 31.10.2011)