Årets tredje nummer af Nyt fra Sprognævnet er udkommet
I septemberudgaven af Nyt fra Sprognævnet kan du læse om navne på køderstatningsprodukter i dansk og mærkedage med amerikanske betegnelser. Derudover kan du læse artikel nr. 3 ud af 3 om hilsner i e-mails – denne gang om forkortede og ikke-forkortede sluthilsner.
Septemberudgaven af Nyt fra Sprognævnet er netop udkommet, og her finder du fire artikler om det danske sprog.
Plantebøf eller vegetarfars? I artiklen Ord uden kød på? undersøger Johanne Niclasen Jensen, der har været praktikant i Dansk Sprognævn, navne på køderstatningsprodukter i dansk. Artiklen indeholder en optælling af navne på køderstatningsprodukter i Sprognævnets tekstkorpus, i den forbindelse kommer ind på den lovgivning der potentielt kan forbyde brugen af traditionelle ’kød’-ord i forbindelse med vegetariske produkter.
I artiklen Hvad hedder "vi andre" i genitiv? undersøger forsker i Dansk Sprognævn Anna Sofie Hartling og seniorforsker i Dansk Sprognævn Jørgen Schack hvad grammatikkerne har at sige om forbindelsen vi andre i genitiv, og sammenholder det med hvilke former forbindelsen har i Sprognævnets store tekstkorpus. Her finder man både vi andres, vores andres og os andres.
I den tredje artikel i rækken om hilsner i e-mails dykker forfatterne ned i danskernes brug af sluthilsner. Bruger du fx med venlig hilsen eller mvh.? Og kunne du finde på at skrive kærlig hilsen eller kh. i dine arbejdsmails? Artiklen Hilsner i e-mails – forkortede og ikke-forkortede sluthilsner indeholder bl.a. en gennemgang af hvem der bruger hvilke typer af sluthilsner. Artiklen er skrevet af seniorforsker Eva Skafte Jensen, seniorforsker Marianne Rathje, begge i Dansk Sprognævn, og Tina Thode Hougaard, lektor ved Aarhus Universitet.
Derudover kan du læse artiklen Mærkedage med amerikanske betegnelser af seniorforsker i Dansk Sprognævn Margrethe Heidemann Andersen der forklarer hvordan man fx skriver thanksgiving og black friday korrekt.
Nummeret indeholder også 3 spørgsmål-svar om udtrykkene have til at ligge, hvornår og hvad tid og skud ud til.
Praktiske oplysninger
Nyt fra Sprognævnet udkommer 3 gange om året, og tidsskriftet giver et indblik i Dansk Sprognævns projekter, overvejelser og opgaver. Nyt fra Sprognævnet er gratis og udkommer digitalt. Tilmeld dig via formularen på hjemmesiden. Så får du en e-mail 3 gange om året, dvs. hver gang bladet udkommer.