Spring navigation over
Forside/Nyheder og arrangementer/Sprog i Norden 2019 er udkommet
19.8.2019

Sprog i Norden 2019 er udkommet

Sprog i Norden er en årbog som udgives af Netværket for Sprognævnene i Norden i forbindelse med netværkets årlige møde i et af de nordiske lande. I år udkommer bogen lige op til næste uges årsmøde i Nuuk.

ForsidebilledeI august 2018 blev der afholdt nordisk sprogmøde på Færøerne. Sprogmødets tema var ”Sproget i sociale medier”. Ti forskere fra de nordiske lande holdt foredrag om temaet, og flertallet bidrager med artikler i denne årbog som netop er udkommet.

Nummerets artikler

Tina Thode Hougaard og Lasse Balleby undersøger brugen af medialektale træk i digitale dialoger.

Eva Skafte Jensen beskriver hvordan sprogbrugere tilpasser deres sprog i forhold til situationen når de skriver digitalt på nettet og skriver sms, og hvordan de forholder sig til standardnormen.

Øystein A. Vangsnes skriver om anvendelsen af norske dialekter i sociale medier, og om hvordan brugen er forskellig fra landsdel til landsdel i Norge og mellem forskellige aldersgrupper.

Emma Sköldbergs og Lena Wenners artikel handler om den svenske internetbaserede ordbog Folkmun.se og beskriver hvilken slags ord den indeholder, og hvordan brugerne selv bidrager til ordbogens indhold.

Andreas Nord undersøger sprog- og tekstnormer i en svensk kommunes digitale kommunikationsforum for borgerservice.

Jóhannes B. Sigtryggsson skriver om den nye islandske retskrivning og normering og giver eksempler på sociale mediers og det engelske sprogs indflydelse på sprogbrugen.

Henna Makkonen-Craig diskuterer hvordan de sociale medier påvirker arbejdet med at følge og dokumentere det finske sprogs udvikling.

Desuden kan du læse en artikel af Tikaajaat Kristensen om kalaallisut (grønlandsk); her gives en præsentation af sprogets historie og grammatik og en beskrivelse af grønlandsk sprogpolitik.

I årbogens sidste del findes der en oversigt over ny nordisk sproglitteratur som er udkommet i de nordiske lande i 2018.

Desuden indeholder årbogen en aktuel adresseliste til sprognævnene i de respektive nordiske lande.

Sprog i Norden udkom første gang i 1970

Årbogen redigeres af de nordiske sekretærer ved sprognævnene i henholdsvis Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige. I denne udgave er hovedredaktøren fra Sverige.

Årbogen publiceres på Tidsskrift.dk – Det Kongelige Biblioteks portal for publicering af faglige, videnskabelige og kulturelle tidsskrifter i digital fuldtekst.

Læs Sprog i Norden 2019 (pdf).