Spring navigation over
Forside/Nyheder og arrangementer/Lancering af sprogteknologi.dk
24.6.2020

Lancering af sprogteknologi.dk

Stat, regioner og kommuner har i dag lanceret den digitale platform “sprogteknologi.dk” der skal give let adgang til danske sprogresurser og dermed understøtte udviklingen af kunstig intelligens på dansk. Indsatsen skal bidrage til at sikre at det digitale sprog i Danmark er dansk.

Initiativet er et samarbejde mellem staten, KL og Danske Regioner. Dansk Sprognævn bidrager med Retskrivningsordbogen, både i sin klassiske form (som ordbog) og som data der let kan indbygges i apps og programmer.

“Den digitale platform vil sætte skub i udviklingen af alle slags IT der bruger det danske sprog. Hver ny applikation kan nu få direkte adgang til det danske ordforråd, med garanti for korrekt stavning og bøjning og naturlig udtale. Dansk Sprognævn bidrager med et indeks for hele det danske ordforråd. Hvert ord får et fast ID, og dermed kan portalens mange forskellige ordkilder let kombineres,” siger Peter Juel Henrichsen, seniorforsker i Dansk Sprognævn.

Udviklingen af de forskellige former for kunstig intelligens hænger uløseligt sammen med sproget. Det drejer sig eksempelvis om at den digitale assistent forstår når lægen dikterer patientjournaler, eller myndighedernes chatbots forstår borgernes spørgsmål og samtidig giver intelligente svar der afspejler danske samfundsforhold.

illustration

“Danmark er et lille sprogområde med et komplekst sprog. Det er derfor dyrt at udvikle sprogteknologiske løsninger i forhold til hvor stort markedspotentialet er for den enkelte virksomhed. Derfor vil det offentlige understøtte udviklingen, så vi i fællesskab kan sikre dansk som digitalt sprog,” siger Adam Lebech, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen.

Han fortsætter: “Der er desuden et stort potentiale i den offentlige sektor for at kunstig intelligens eksempelvis kan effektivisere sagsbehandlingen og give bedre service til borgere og virksomheder. Derfor er det helt centralt for anvendelsen af dansksproget kunstig intelligens i det offentlige at udviklerne har adgang til sprogresurser målrettet sektorens særlige behov.”

Den digitale platform sprogteknologi.dk skal give let adgang til danske sprogresurser ved at samle metadata om danske sprogresurser ét sted samt på sigt udvikle nye sprogresurser, som kan styrke udviklingen af sprogteknologiske løsninger på dansk.

Målgruppen er virksomheder der arbejder med sprogteknologi, offentlige myndigheder og private virksomheder, der selv udvikler sprogteknologi, samt forskere. Den digitale platform indeholder indtil videre metadata om bl.a. sprogdata som tale- og tekstkorpusser, ordbøger, termbaser, sprogteknologiske supportværktøjer og infrastrukturkomponenter.

“Sprogteknologi.dk giver et solidt grundlag til kommunernes arbejde med kunstig intelligens som kan bidrage til at give et endnu bedre møde mellem borgerne og kommunen. Derudover kan det potentielt forbedre kvaliteten i vores myndighedsarbejde, fx på beskæftigelses- og ældreområdet,” siger Christian Harsløf, direktør i KL.

“Regionerne er glade for samarbejdet om sprogteknologi.dk der kan bidrage til innovation og vækst inden for sundhed, klima og trafik. Med sprogteknologi.dk får udviklere og entreprenører et stærkt redskab til at udvikle innovative løsninger med kunstig intelligens der kan hjælpe medarbejdere i en travl dagligdag på tværs af den offentlige sektor,” siger Tommy Kjeldsgaard, vicedirektør i Danske Regioner.

“Det er vigtigt at understrege at dette er første spadestik i opbygningen af sprogteknologi.dk der løbende vil blive udbygget med nye sprogresurser,” slutter Adam Lebech.

Etableringen og udviklingen af sprogteknologi.dk er et samarbejde mellem staten, KL og Danske Regioner; det løber frem til 2024.

Gå til sprogteknologi.dk.