Spring navigation over
Forside/Nyheder og arrangementer/Årets første nummer af Nyt fra Sprognævnet er udkommet
19.1.2021

Årets første nummer af Nyt fra Sprognævnet er udkommet

I dette nummer af Nyt fra Sprognævnet kan du bl.a. læse om Dansk Sprognævns strategi frem til 2024, og du kan også læse en sproglig gennemgang af ordene samtykke og frivillighed i forhold til den nye samtykkebaserede voldtægtsbestemmelse.

89cc16b4-3308-4311-a1ab-90e7407827fb

I nummerets første artikel Pejlemærker for Dansk Sprognævn gennemgår direktør Thomas Hestbæk Andersen Sprognævnets nye strategi frem til udgangen af 2024. Strategien leder bl.a. frem til udgivelsen af 5. udgave af Retskrivningsordbogen i 2024.

Derudover kan du læse om hvordan Sprognævnets ordsamling i højere grad skal i spil, og om sprogfestivalen Sprogense, som hvert år skal få Bogense til at summe af sprog og ord.

I artiklen Bag om ordene: Samtykke og frivillighed undersøger forsker Anna Sofie Hartling hvordan vi forstår ordene samtykke og frivillighed, hvordan de er dannet, og hvilken betydning det har for den nye samtykkebaserede voldtægtsbestemmelse som trådte i kraft ved årsskiftet.

Den tredje artikel Desinformation, disinformation, misinformation og fake news er skrevet af seniorforsker Margrethe Heidemann Andersen, og her kan du læse om ordet disinformation som bruges fra tid til anden i danske aviser. Ordet findes ikke i nogen danske ordbøger, men det gør ordene desinformation og misinformation. Men betyder de det samme som disinformation? Og hvad med fake news?

I januarudgaven af Nyt fra Sprognævnet finder du også en omtale af Sprognævnets nye udgivelse Grammatiske termer. Bogen henvender sig blandt andet til studerende på sprogfagene på universitetet og læreruddannelsen, og den er et nyttigt værktøj når man skal have styr på den grammatiske terminologi.

Nummeret indeholder også spørgsmål-svar om udtrykket Vi ses på den anden side.

Praktiske oplysninger

Nyt fra Sprognævnet udkommer 3 gange om året, og tidsskriftet giver et indblik i Dansk Sprognævns projekter, overvejelser og opgaver.

Nyt fra Sprognævnet er gratis og udkommer digitalt. Tilmeld dig via formularen på hjemmesiden. Så får du en e-mail 3 gange om året, dvs. hver gang bladet udkommer.

Læs Nyt fra Sprognævnet 2021/1.

Læs ældre numre af Nyt fra Sprognævnet.