Spring navigation over
Forside/Nyheder og arrangementer/Årets andet nummer af Nyt fra Sprognævnet er udkommet
28.5.2020

Årets andet nummer af Nyt fra Sprognævnet er udkommet

Læs i Nyt fra Sprognævnet 2020/2 om coronavirussens indflydelse på ordforrådet, nye klimaord i dansk, norsk og svensk, og så kan du læse artikel nr. 2 ud af 3 om hilsner i e-mails – denne gang om sluthilsner.

Foråret 2020 har i den grad været præget af coronapandemien. Store dele af Danmark har i praksis været lukket ned siden den 12. marts, og mange danskere har tyet til nye (og gamle) ord for at beskrive denne usædvanlige situation.

I artiklen Samfundssind, nødundervisning og knækbrød af seniorforsker Eva Skafte Jensen og seniorkonsulent Thomas Widmann kan du læse om de ord – både gamle og nye – hvis brug er vokset markant pga. coronavirussens indtog i Danmark.

Eksempelvis var samfundssind før coronakrisen et forholdsvist gammelt og sjældent ord, men pludselig er det på alles læber.

I artiklen Klimatosse, flyskam og overturisme af seniorforsker Margrethe Heidemann Andersen kan du læse om hvilke klimaord der optræder i de nordiske sprognævns og sprogråds nyordslister i 2019.

Lær mere om ord som fx det norske klimabrøl, det svenske Gretaeffekten og naturligvis det danske klimatosse, der også blev udnævnt til årets ord 2019 af P1-programmet Klog på Sprog i samarbejde med Dansk Sprognævn.

Endelig indeholder nummeret den anden artikel (i en serie på tre) om Hilsner i e-mails. I denne artikel er der fokus på sluthilsner i e-mails. Bruger du fx med venlig hilsen, venlig hilsen, kærlig hilsen eller noget helt fjerde? Og hvad siger det om dig og/eller din modtager?

Bag undersøgelsen og artiklen står lektor ved Nordiske Studier og Oplevelsesøkonomi, Aarhus Universitet Tina Thode Hougaard og de to seniorforskere ved Dansk Sprognævn Eva Skafte Jensen og Marianne Rathje.

Praktiske oplysninger

Nyt fra Sprognævnet udkommer tre gange om året, og tidsskriftet giver et indblik i Dansk Sprognævns projekter, overvejelser og opgaver. Nyt fra Sprognævnet er gratis og udkommer digitalt. Tilmeld dig via formularen på hjemmesiden. Så får du en e-mail 3 gange om året, dvs. hver gang bladet udkommer.

Læs Nyt fra Sprognævnet 2020/2.
Læs ældre numre af Nyt fra Sprognævnet.